מוכנים למשימה הבאה: אחרי קו ראשון אי פעם בגזרה הזו – חטיבת האריות חוזרת לבית באיו"ש

זו הייתה הפעם הראשונה שלהם כחטיבה על הגדר. בארבעה חודשים אינטנסיביים במיוחד של כפיר בעזה, את המפגעים הבודדים החליפו ארגוני טרור מבוססים, ואת מעברי הגבול – גדר המערכת. אחרי שני סבבי הסלמה עצימים, סיכול ניסיונות חדירה ולילות ארוכים בהם לא עצמו עין, האריות מסכמים, מפנים את המקום לחטיבה האדומה וממשיכים ליעד הבא – בגזרת אפרים

ליאור נוישטיין, מערכת אתר צה״ל | 18.03.2020

רק לפני ארבעה חודשים, כל מה שלוחמי כפיר נשמו והכירו הייתה גזרת יהודה ושומרון – שהפכה עם השנים לסממן המזהה שלהם, ולגזרה בה הם מכירים כל אבן וכל פינה.

אך ב-120 הימים האחרונים, ה"תפאורה" אליה התרגלו השתנתה לחלוטין, והיה עליהם להכיר בית חדש, מאתגר לא פחות, שנמצא בעזה. תוך שהם עושים היסטוריה, וקובעים את הפעם הראשונה בהחלט בה חטיבת כפיר כולה מבצעת שם תעסוקה.

את מג"ד שמשון, סא"ל בני קטה, ליווה עיקרון אחד מרכזי בתקופה שלו על הגדר – "עיקרון שכר הלימוד". "בדרך כלל, כשאתה מגיע למקום חדש, אתה משלם 'שכר לימוד', כלומר 'קנס' כלשהו שלרוב מתבטא בטעות מבצעית או בפגיעה בכוחותינו", הוא מסביר, "ככל שאתה מגיע ערוך יותר למקום מסוים, ה'שכר' שתשלם יהיה נמוך יותר ולהיפך".

"לכן, עשינו מערכת הכנות רצינית, מקצועית ומנטלית לפני שהגענו לכאן. כל תקופת האימון האחרונה של החטיבה נגעה במתאר הדרומי", הוא מדגיש, "ידענו שמדובר במשהו חדש, זה לא הרתיע אותנו וראינו בזה אתגר. לכן, עשינו כל מה שנדרש כדי ללמוד ולהכיר את הגזרה באופן הטוב ביותר, עוד לפני שדרכנו שם".

אך גם ההכנות לא תמיד משקפות את המציאות, בעיקר כשזה נוגע לאחת הגזרות הנפיצות במדינה. ואכן, ב-12 בנובמבר, בשעה 4:00 לפנות בוקר, ימים בודדים לאחר שהתמקמה החטיבה בגזרה, חיסל צה"ל בסיכול ממוקד את בכיר ארגון הטרור גא"פ, מפקד החטיבה הצפונית, בהאא אבו אל-עטא, ותוך זמן קצר הקרקע התחילה לתסוס.

"כתוצאה מהחיסול, חל ירי מסיבי לכיווננו שכלל ירי רקטי אל יישובי העוטף, ערי הדרום והשפלה, ומאוחר יותר – גם אל אזור המרכז", משחזר סא"ל קטה את הימים הקריטיים, "אבל הגענו מוכנים בדיוק למצבים כאלה, וזו הייתה ההזדמנות שלנו להשפיע בגזרה, לתפעל את האירוע, ולאפשר ללוחמים לראות את האויב בעיניים מבלי שהוא יגיע להישג. וזה בדיוק מה שעשינו".

כשהמג"ד נשאל לגבי ההבדלים בין הגזרות, הוא עונה מיד: "האויב אחר לגמרי, והאתגרים שהוא מביא איתו שונים". ביהודה ושומרון הלוחמים התרגלו לפעול עם אויב שצמוד אליהם, ומוטמע לחלוטין בתוך האוכלוסייה, בעוד בעזה המצב קצת אחר – "חמאס וגא"פ הם ארגוני טרור גדולים ומוסדרים. אם באיו"ש האתגר הוא המפגעים הבודדים, כאן הוא מח"ט וחוליות עם יכולות צליפה. זה דורש למידה אחרת לגמרי, והרתעה ברמה גבוהה".

מלבד מבצע "חגורה שחורה", היה על לוחמי כפיר להתמודד עם סבב הסלמה נוסף, ועם אירועים נוספים יומיומיים, שהשאירו את העיניים שלהם – דרוכות על הגדר.

"היינו במרכז הרצועה, וסיכלנו כמות נכבדת של ניסיונות חדירה, בהן אף מפגע לא הצליח לעבור את קו המכשול", הוא מתגאה, "לוחמי סיירת חרוב, ששהו במוצב כיסופים, חיסלו שני מחבלים שהניחו מטען, ועל החטיבה כולה הוטלה המשימה לאבטח את בניית המכשול התת קרקעי ולאפשר את המשך בנייתו הרציף".

אחת מנקודות השיא של התעסוקה המבצעית קרתה בכלל קילומטרים ספורים הרחק מהגדר – כשהרמטכ"ל הביע את הערכתו כלפי הלוחמים על פועלם בגזרה הדרומית, והכריז עליהם כחטיבת החי"ר המתמרנת החמישית בצה"ל.

"ההכרזה הזו הייתה מרגשת מאוד, ונתנה חותמת רשמית ליכולות שיש לחטיבה הזו", אומר המג"ד בחיוך, "זו הייתה תקופה לא פשוטה, שדרשה מאיתנו המון זהירות ואיפוק. בהסתכלות אחורה, אני יכול לומר בפה מלא שביצענו כאן תעסוקה משמעותית ומדויקת, ועכשיו אנחנו מסתכלים קדימה – למשימה הבאה".

את האריות של כפיר, החליפו לוחמי הצנחנים בשבוע שעבר, וכעת הם כבר נמצאים בקו חדש-ישן, בגזרת אפריים. "זה מקום מאתגר מאוד, כמה מהפיגועים הגדולים של השנים האחרונות קרו כאן. יש לנו המון אחריות על הכתפיים", מחדד המג"ד, "יש לנו יתרון ביהודה ושומרון, ובאנו מוכנים. אנחנו מסתכלים על כל משימה בנפרד, כשמטרת העל היא להגן על התושבים שנמצאים כאן".

 

כעת, לצד המורכבות שכבר קיימת בביצוע תעסוקה באיו"ש, על הלוחמים להתמודד עם אתגר נוסף, שמגיע הפעם מבחוץ – מחלת הקורונה.

"אנחנו נוקטים במקסימום האמצעים כדי להתמודד עם המצב, מבצעים הכנות, ומקיימים הערכות מצב יומיות", פוסק סא"ל קטה, "יש כאן הקפדה על היגיינה, צמצום סד"כ, ושימוש בשטחים פתוחים. בסוף, הלוחמים מבינים את המצב, ומוכנים לעשות הכול כדי להמשיך לבצע את המשימה שלהם על הצד הטוב ביותר. אנחנו נמצאים תחת שליטה, ומתעלים את נוכחות הלוחמים שסוגרים בבסיס כדי לשפר את הכשירות שלנו בצל המגיפה".

בינתיים, החטיבה ממשיכה להתעסק בעיקר, בהתאם לסלוגן המזוהה איתה – "להילחם בטרור ולהגן על הבית". "בין אם זה ארבעה חודשים בעוטף, או ארבעה באיו"ש, אנחנו מאמינים בעשייה אקטיבית, ויודעים להתאים את עצמנו לכל אתגר", מסכם סא"ל קטה, "התקופה בעזה הייתה מלמדת מאוד עבורנו, ובקרוב, בעקבות הכרזת הרמטכ"ל, גם נפגוש בגזרות נוספות. ואני יכול להבטיח שלא משנה לאן – אנחנו נגיע מוכנים".

חיילנו היקרים בחטיבת כפיר,
אנחנו אתכם !