כתבנו הצטרף לכוחות באוגדה 162 בג'באליה, שהצליחו להפתיע את חמאס ולכתר את העיר מצפון רצועת עזה. אלף מחבלים חוסלו שם ועוד 700 נכנעו, עשרות מהם השתתפו ב-7 באוקטובר, ובצבא שואפים לטהר ממחבלים אזורים נוספים, אולם חוליות טרור נמצאות עדיין בשטח אחרי שצה"ל כבר פעל במרחב. "עזה נבנתה משך שנים מעל ומתחת לאדמה, ייקח זמן להשמיד אותם"
אחד האתגרים הגדולים ביותר של צה"ל בקרב על ג'באליה, בדומה למקומות אחרים, הוא כמות המטענים שחמאס פרש בגזרה. מדובר ב-200 מבנים ממולכדים שנוטרלו על ידי הכוחות ועשרות מטעני גחון לטנקים של צה"ל. בכיר באוגדה 162 אמר לנו בסיור שם כי "תופעת המטענים היא אתגר. אנחנו יודעים שהם משתמשים גם בנפלים של חיל האוויר וכדי למנוע את זה, אנחנו מבצעים תקיפות על אותם נפלים". בצה"ל גם חשפו שכחלק מהעניין, בוצעו פעולות חשאיות בעומק ג'באליה, כולל חדירה ומארבים של צלפים שהביאו למותם של מחבלים רבים. ולמרות ההצלחות, מספר מטענים התפוצצו על כוחותינו וגרמו להרוגים ופצועים.
צה"ל טוען לטיהור מלא גם של מרחב אל-עטאטרה, שם טוענים כי האזור נקי ממחבלים. במקביל לג'באליה ישנה המתקפה גם על בית לאהיה מצפון, שם יש עוד 3,000 אזרחים שאותם צה"ל מתכוון לפנות. בצבא אומרים שהכוונה היא שבכל המרחב באזורים האלה לא יישאר אויב – נזכיר, כי מדובר בפשיטה הרביעית על אותו המרחב ואחרי שפעלו שם גם אוגדות 36 ו-98.
בקרב על ג'באליה איבדה אוגדה 162 את מפקד חטיבת השריון 401, אלוף-משנה אחסאן דקסה. בסך הכל רושמים באוגדה 222 הרוגים ו-4,450 פצועים מאז תחילת המלחמה. באוגדה מציינים שלמרות המחיר, הם ממשיכים קדימה במשימה, לנקות את ג'באליה, שהפכה להיות מרכז כובד צבאי של חמאס.
"מה שמאתגר אותנו אלה החוליות הקטנות בתוך ההריסות"
במהלך הסיור היום במרחב הלחימה, הגיחו פתאום שני כטב"מים של חיל האוויר, חלק מאמצעי האיסוף שגם תוקפים חוליות מחבלים שמתגלות מדי יום ומנסות לתקוף את כוחות צה"ל. על הקרקע הדי ירי, חלק במרחק קצר מאוד מהמקום שבו היינו, כולל כאמור טיהור מבנים מאוד קרובים ממחבלים של חמאס.
"זה נכון שצה"ל היה בכל המרחבים האלה של ג'באליה, בית לאהיה ובית חנון. יש כאן עוד המון מחבלים שאנחנו פוגשים כל הזמן, גם במרחב של שאטי", אומר בכיר באוגדה 162. המשמעות, שלצה"ל יש עוד הרבה עבודה במקום שבו התחיל התמרון הקרקעי לפני כשנה. בהקשר הזה, הוסיף הבכיר כי "ההבנה שלנו אחרי בדיקה מול המודיעין, היא שמדובר במחבלים של 6 באוקטובר, כלומר ותיקים שהם החלק הארי, ומעט מהם מחבלים שהצטרפו בחודשים האחרונים", אולם ציין כי מערכת הפיקוד והשליטה שלהם נפגעה.
"המערכת שלהם מאוד מקומית והם מתקשרים ביניהם עם שליחים ופתקים". אלא שזה לא המצב בעיר, מקומות כמו ח'אן יונס ואחרים שבהם צה"ל לא פעל חודשים ארוכים. שם, מערכת הפיקוד והשליטה של חמאס במצב הרבה יותר טוב ואיכותי. "כיום אין בג'באליה מפקדות ומסגרות גדולות", הוסיף הבכיר. "מה שמאתגר אותנו אלה החוליות הקטנות בתוך ההריסות, אנחנו קוראים לזה גרילה בהריסות, וזה התרחיש הקלאסי כאן".
במהלך הסיור בכירי צה"ל טענו כאמור לפגיעה דרמטית באויב, אבל מבינים שהם מתמרנים במרחב שפעלו בו לפני עשרה חודשים ויותר מפעם אחת. ואין להם תשובה לשאלה מתי תושבי העוטף יחזרו לביתם. "עזה נבנתה משך שנים מעל ומתחת לאדמה וייקח זמן להשמיד אותם", מוסיף אותו בכיר.
במהלך הסיור פגשנו את מג"ד 71, סא"ל עמר בר לב, שגדוד השריון שלו היה רק לפני שבועיים בלבנון לפני שקיבל משימת פתע לרדת לעזה, ולפעול שם עם חטיבת כפיר. "בשבוע האחרון אנחנו בצפון הרצועה, בעיקר מבצעים פעולות התקפיות נגד פירים, מחסני אמל"ח ואמצעים כדי לנקות את הטרור ויש כאן לא מעט", אמר. "בדרך כלל אנחנו מקבלים מידע מודיעיני על האויב ואז יוצאים להתקפה אחרי נוהל קרב מסודר".
הוא מספר על שיתוף פעולה מעניין וצמוד עם ספינות חיל הים, "שנותנות לנו יכולות משמעותיות של איסוף ואש", ועל אירוע שקרה יום לפני שהגענו למרחב. "זיהינו תצפיתן שניסה לזהות את תנועת הכוחות שלנו, כדי לארוב לנו בנקודות מסוימות. דרך אמצעי חוזי סגרנו עליו מעגל אש. זה ציד שקורה באופן יומיומי, באופן מאוד מקצועי". מהצד השני, משקיע חמאס לא מעט מאמצים כדי לפגוע בטנקים של צה"ל, בגלל העוצמה והיכולות שהוא מביא איתו לעזה.
רס"ן חייא, מפקד פלוגת להב בגדוד אומר כי "בתקופה האחרונה היינו בצפון, תמרנו בדרום לבנון ובהבזק של רגע אמרו לנו להתקפל ולרדת דרומה. מעבר מאוד חד. אבל רוח הלחימה שלנו חזקה ואנשים באו לנצח ולהחזיר את החטופים הביתה, בכל מחיר ובכמה זמן שייקח". בצה"ל מסבירים שאין לפינוי קשר לתוכנית האלופים וניקוי צפון הרצועה מאזרחים, שנשארו במרחב של צפון הרצועה וברגע שכוחות צה"ל ייצאו מג'באליה יוכלו לחזור.
בכיר בצה"ל אומר שהמבצע לכיתור ג'באליה בצפון הרצועה, שהחל בחודש שעבר, הצליח לנתק בין העיר עזה לשכונות הצפוניות ברצועה, ומנע מעבר של מחבלים באמצעות "נקזים" של צה"ל.