שגרת התע"ם אליה היו רגילים גדודי חטיבת כפיר הפכה לתרגיל פתע משולש – אותו הכיר מראש רק מטה החטיבה. השמירות והסיורים בגזרה הוסבו למסע של 7 קילומטר בתוואי שטח מאתגר ולצד משימות ההגנה  מעבר לגבול שהפכו למשימות התקפה והיתקלויות שמדמות באופן הכי קרוב את מצבי המלחמה בעומק. הותקלנו יחד עם גדודי חטיבת כפיר – ושרדנו כדי לספר

 

 

תומי שטוקמן, מערכת אתר צה"ל | 17.02.2020

לוחמי גדוד 'דוכיפת' היו הראשונים לקבל את ההתראה. בשעת ערב מאוחרת נכנס למוצב יפתח מטה החטיבה, בפיקודו של מפקד חטיבת כפיר, אל"ם ערן אוליאל, ואנשיו הורידו אל הגדוד פקודה מפתיעה למדי יחד עם חטמ"ר צפונית שבאוגדת עזה – 'יש להיערך לתרחיש של איום מוחשי בגזרה'.

"במקביל, אנחנו מעבירים לגדוד שהחטיבה נערכת למעבר משגרה לחירום באופן מיידי, ושגדוד אחר יגיע להחליף אותו בקרוב. הם צריכים להתחיל לעסוק בריכוז הסד"כ, תוך כדי ביצוע הגנה להסרת האיום. הכוונה היא – שהחטיבה קיבלה פקודת יציאה להתקפה תחת אוגדת עזה", מדריך אותנו קצין האג"ם בשלבי התרגיל הצפויים לבוא."מדובר בתרגיל גדודי אותו יחוו כל גדודי התע"ם, אליו אנחנו נערכים במשך חודש וחצי. רק המח"ט, הסמח"ט, אני וקציני מטה בודדים ידענו עליו, ומזה כמה שבועות אנחנו שומרים אותו 'מסווג' לחלוטין".

כל קציני המטה של הגדוד המופתע הראשון קיבלו שלוש שעות בלבד, עד לאור ראשון, להוציא אל ה'קדמית' המדומה בקיבוץ זיקים את מכלולי המבצעים שלהם על גבי מובילים. בנוסף, היה עליהם להביא לאישור תוכניות את תוכנית ההגנה וההתקפה שלהם על פי המידע שקיבלו עד כה. "היה לנו חשוב לתרגל כל גדוד במעבר משגרה לחירום שמשלב הגנה והתקפה. בשלב הזה, על הגדוד היה להתמודד עם נוהל קרב קצר והכנות לתוכנית התקפה – תוך כדי הגנה בגזרה.  זה משהו שלחלוטין יכול לפגוש אותם במצב אמת", מסביר רס"ן פארס.

"זו הפעם הראשונה של החטיבה בתע"ם עזה בהרכב של שלושה גדודים ומפח"ט משימתי", הוא מוסיף, "יחד עם זאת, גם בתחום האופרטיבי כפיר היא חלק מלחימה בגזרה הדרומית. ראינו לנכון, כחלק מהעלאת הכשירות של החטיבה והמוכנות האופרטיבית לתרגל את גדודי החטיבה תוך כדי תע"ם זה משרת את משימות החטמ"ר והאוגדה, ויותר מהכל זה מעמיק את ההיכרות עם השטח בגזרה וכמובן – עם האויב".

באותו לילה מקבלת גם סיירת חרוב את אותה משימה שקיבל גדוד דוכיפת, בפער של שעתיים זו מזה. שני הגדודים מבצעים נוהל קרב במהלך הלילה והבוקר שלאחריו, כמעט ללא שינה. בצהרי היום השני לתרגיל מתכנסים – דוכיפת בקיבוץ ארז, חרוב בכפר עזה, ומתכוננים ליציאה רגלית לקראת התקפה חטיבתית.

"גדוד חי"ר צריך לדעת להיות מוכן לתרחישים כאלו, למעבר באופן מיידי מרגיעה יחסית להסלמה וגם להתקפה בשטח אויב במידת הצורך. הלוחמים יכולים לפגוש את זה בכל מצב – כשהם נמצאים במינימום סד"כ מסיבה כזו או אחרת, כשהם בסופ"ש בבית או כשהם במהלך אימון", מדגיש רס"ן פארס, "הסיבה ששימרנו בכזו אדיקות את אפקט ההפתעה הוא כדי לבחון את התגובה שלהם, את סדר הפעולות ואת תהליך קבלת ההחלטות תוך כדי ביצוע נוהל קרב קצר. זה מהווה אתגר עבור הגדוד".

כשגדוד דוכיפת יוצא לדרכו מנקודת הכינוס, אנחנו פוגשים את חלקה המתרגל של סיירת חרוב בשטחיו הפתוחים של כפר עזה ומתחילים יחד איתם את המסלול לעבר 'קו הגבול' – עד לחצייה ולהתקפה. "לאחר שהתכנונים הראשוניים הסתיימו חשפנו בפני המפקדים את פקודת ההתקפה המלאה למולה הם צריכים להיערך – איום חדירה לשטח הארץ", חושף בפנינו רס"ן פארס כשהערפל הוסר לגמרי ממתווה התרגיל מול הלוחמים, "דוכיפת וחרוב הם שני הגדודים הראשונים שהותקלו ולכן הם אחראים על 'שינוי משימת ההגנה' כדי להתמודד עם האיום האפשרי, ובמקביל הם גם אלו שיתקפו כדי לסכל את אותו איום".

החלק המתקיים באופן מוחשי בתרגיל הוא החלק ההתקפי. סיירת חרוב מתחילה תנועה בשטח פתוח מתוך שטחי הכינוס, תעבור קו גב"ל ותותקל מספר פעמים על ידי בימוי אויב. לאחר שיעברו 7 קילומטר, יגיעו ליעדי אויב בשטח בנוי אותם יצטרכו לתקוף. "המטרה היא לפגוע בשורשי האויב כדי למנוע ממנו לבצע את זממו – תשתיות, אמל"ח וכו'", מרחיב קצין האג"ם, "את בימוי האויב דאגנו לקיים על פי המשימה האופרטיבית שלנו – לחימה נגד פצמ"רים, ירי, צליפה, ואויב פיזי בשטח שמאתגר את ההתקדמות וההתקפה אליה יידרש הגדוד גם בחירום אמיתי".

חושך יורד על הגזרה. כאשר הכוח מכל גדוד מקבל אישור מבוחן התרגיל לחצות את 'קו הגבול', אנחנו מסיירים ברכב בין הנקודות השונות בהן הכוחות מותקלים על ידי האויב המדומה. קצין אחד מספר על התראת בלוני תבערה, אחרים מספרים על התראה של מארבים, מטענים, ואפילו איום רחפנים אופציונלי.

"בימוי האויב שמיקמנו בשטח הוא אותו אויב שתכנן לחדור לתוך שטחנו, ואנחנו מעוניינים להפתיע אותו לפני שהוא מפתיע אותנו", הוא ממשיך, "דימינו הרבה מהמאפיינים שלו למה שסביר שנפגוש במצב אמת: הנקודות בהן הצבנו אותו ומה שהוא מחזיק ברשותו – פירים, מפקדות, מתחמי פיקוד ושליטה, מחסני אמל"ח, מתקני אימונים – ולמול זה הלוחמים היו צריכים לפעול במלוא העוצמה".

'תקיפת היעד' המוחשית הראשונה מתקיימת בתחנת דלק באחת הערים במרחב, בפאתי השטח הפתוח בו ניהלו הלוחמים את הלחימה עד כה, ואנחנו פוגשים את רס"ן פארס בשנית באתר הלוחמה בשטח בנוי הסמוך. בנוסף, כחלק מתרגיל ההפתעה שהיה מורכב לתכנון, נוצלה גזרת התע"ם כדי לדמות את מרחב הלחימה. "הסבנו אתר בניה בעיר בה תרגלנו לאתר לש"ב", הוא מספר, "החטיבה עבדה במהלך לבנת האימון הקודמת שלה הרבה מאוד על צוותי קרב גדודיים בגזרה הדרומית, והרבה מזה עוסק בלוחמה בשטח בנוי וצפוף – לכן זה חייב להיות חלק מרכזי מהאופרציה שבנינו להם ושהם בנו לעצמם".

כשסיירת חרוב מגיעה לאתר בו נערכים כבר חיילי ביום האויב בתוך הפיגומים, ומתחילה להתמקם לקראת תקיפת היעדים הבנויים, החטיבה מסיקה מסקנות מהתרגיל הקרב לסיומו. "גורם ההפתעה בתרגיל הזה הוא העובדה שהוא קורה במהלך התע"ם באופן בלתי צפוי, אבל ברור לי שהגדודים מוכנים לתרחיש כזה, ואחרי שראיתי אותם מתמודדים איתו באופן מוחשי – אפילו עוד יותר", הוא מעיד, "חשנו בתרגול הזה שיש שיפור משמעותי והפקנו לא מעט לקחים מתקופת האימון בכל מה שקשור לנוהל קרב, להצגת תוכניות, לשיח מפקדים וכמובן שהבנו גם במה אנחנו עוד צריכים להשתפר".

"אני מאוד שמח שבחרנו לעשות את זה בתוך הגזרה", הוא מוסיף, "אנחנו מודעים לכך שזו גזרה חמה, שהמצב בה יכול להשתנות בכל רגע, ובמידה וכך יקרה נדע לאזן בין ההגנה להתקפה בתור הגדוד שכרגע מקיים בה את התעסוקה המבצעית שלו. החטיבה התקדמה והתפתחה באופן משמעותי מבחינה מקצועית, גם בהכרת השטח וגם בתעסוקה המבצעית השוטפת. מדובר בגזרות מורכבות ששונות מהמומחיות שלנו באיו"ש, וזה תרם למוכנות האופרטיבית שלנו מהלוחם בקצה ועד המג"ד – עכשיו זה ברור לי מאי פעם".

״חטיבת כפיר ממשיכה כל העת לקדם את מוכנותה ללחימה בכל זירה כחלק מתהליך הפיכתה לחטיבת חיר״ם כפי שהנחה הרמטכ״ל לפני כשלושה שבועות", אמר מפקד החטיבה בסיום התרגיל, "למרות שמדובר היה בתרגיל פתע , הלוחמים הפגינו מוכנות וחדות כמצופה מהם, ותרגלו בצורה מצוינת״.