מאז 7 באוקטובר נלחמת החטיבה בכל הגזרות, רשמה הישגים מבצעיים ברצועה ואיבדה לוחמים. השבוע היא אפילו נבחרה להוביל את המבצע הנרחב נגד ארגוני הטרור בשומרון, אבל גורמים בכפיר עדיין מרגישים שצה"ל לא מתייחס אליהם כמו לחטיבות החי"ר הוותיקות. מהו המפנה שחל בה בשנים האחרונות – והאם הוא ישנה את מעמדה?
כוחות צה"ל, שב"כ ומג"ב פתחו השבוע במבצע נרחב לסיכול טרור בג׳נין, מרחב פרעה ובטולכרם, אחרי שורה של פיגועים ובעיקר, עלייה בכמות מטעני החבלה שהופעלו נגד כוחות צה"ל, אזרחים והשיא, המחבל שהגיע משכם לתל אביב עם מטען רב עוצמה.
למבצע הוגדרו שני יעדים עיקריים, סיכול תשתיות ייצור המטענים והשמדה של מטעני חבלה, וחיסול של כמה שיותר מחבלים, כשהשבוע חוסלו כמה מהבכירים שלהם במרחב של אוגדת יהודה ושומרון. מדובר במבצע דו-חטיבתי שהחל עם תקיפות כטב"מים, בדומה למבצע "בית וגן" בג'נין בחודש מאי שעבר.
בין החטיבות שמובילות את המבצע, חטיבת כפיר שמגיעה לשם אחרי לחימה קשה בעזה, כולל ב-7 באוקטובר, בגבול הצפון, ואחרי שורה ארוכה של מבצעים במסגרת של פיקוד מרכז. חטיבת כפיר תמרנה בעזה אחרי שנים ארוכות שהייתה חטיבת בט"ש ואחרי שהפכה לחטיבה מתמרנת בשנת 2020. למרות המבצעים שהשתתפו בהם והשינוי במבנה החטיבה, גורמים שם אומרים שצה"ל עדיין לא מתייחס אליהם כמו לצנחנים או גולני.
חטיבת כפיר נלחמה כבר מהרגע הראשון, ב 7 באוקטובר אז המח"ט אל"מ יניב בארוט פקד על החטיבה לצבור כוחות לעוטף עזה. בשבת השחורה הגדודים של חטיבת כפיר היו בשטחי יהודה ושומרון ובפיקוד הצפון. המח"ט צבר כוח לוחם מכל הגדודים, לוחמים וקצינים שהיו בחופשה ובתקופת לימודים, מילואימניקים של החטיבה ומכל מקום שהצליח "לגרד" לוחמים. הוא הצליח לצבור סד"כ של כמה מאות לוחמים ומפקדים, אותם שלח לעוטף עזה, במקביל לדיווח לפיקוד. אל"מ בארוט שהחל את השירות שלו בסיירת צנחנים והיה קצין האג"ם של אוגדת עזה, הכיר את הגזרה והנפשות הפועלות.
במהלך 7 באוקטובר הלוחמים של חטיבת כפיר נלחמו בקיבוץ בארי וסייעו בטיהור של קיבוץ רעים. כוח שהוביל סגן מפקד החטיבה, סא"ל גיא בסון היה מהראשונים שהגיעו למתחם מסיבת הנובה. משם הסמח"ט ולוחמים בהם קצינים שקפצו מחופשת לימודים, המשיכו בטיהור שטחי העוטף לצד לוחמי היחידות המיוחדות.
החטיבה המנומרת נלחמה מספר ימים בעוטף, במקביל לפעילות השוטפת שלהם בגזרת יהודה ושומרון. צריך לומר שלוחמים רבים נלחמו גם תחת מסגרות אחרות, כמו חטיבת ביסל"ח שיצאה גם כן להילחם על טיהור העוטף. שלושה מלוחמי החטיבה נהרגו בקרבות לכיבוש מחדש של שטחי העוטף שנפלו לידי חמאס.
חטיבת כפיר הוקמה בשנת 2005 תחת המח"ט אל"מ דוד מנחם. צה"ל איגד תחת מפקדת החטיבה גדודי חרמ"ש (חי"ר משוריין) לשעבר ותפקידה היה להתמחות בלוחמה בשטח בנוי ונגד הטרור הפלסטיני, כחלק מהלקחים של האינתיפאדה השנייה.
אז לוחמי החטיבה קיבלו את הכומתה המנומרת, סיכת לוחם חדשה ותג חטיבה. אבל השנים שאחרי הטרור של תחילת שנות ה-2000 היו שקטות יחסית, ולוחמי החטיבה נשחקו במשימות שיטור, בזמן שהחטיבות הסדירות היו "נחשבות יותר" בעיניי הצבא, וזכו לחזור לתקופות מסודרות של אימון וקו.
למרות שכבר הוקמה, החטיבה לא נשלחה צפונה להשתתף במלחמת לבנון השנייה. מה שעורר לא מעט זעם בפיקוד החטיבה. השנים האלה העלו את החטיבה בנסיבות שליליות לרוב, עבירות משמעת ופגיעה בפלסטינים.
בשנים שאחרי צה"ל ביצע תרגיל חטיבתי ראשון לחטיבה ואף שלח חלק מהגדודים לתפוס קווים מחוץ לאיו"ש, אבל אלה היו אירועים נדירים שנועדו בעיקר להרחיק את הלוחמים מהזירה הפלסטינית לנוכח מקרי התעללות ובעיות משמעת. רוב הפעילות בשטחי יהודה ושומרון בוצעה בעיקר על ידי לוחמי חטיבת כפיר, שהמשיכו להישחק במשימות אפורות.
השינוי החל בשנים 2016, 2017 אז הסבו את גדוד חרוב לסיירת ולאחר מכן כפיר הפכה לחטיבת חי"ר מתמרנת, בדיוק כמו החטיבות המסורתיות והיא הוכפפה לאוגדה 99 והחלה לתפוס קווים, בעיקר בעזה. החטיבה עברה שינוי ארגוני, קיבלה אמצעים חדשים ונכנסה לשלל התוכניות האופרטיביות של צה"ל. בנוסף חטיבת כפיר גרפה לא מעט שבחים מהגזרות בהן ביצעה קווים, אבל בעיני צה"ל היא עדיין לא הוכיחה את עצמה ולא קיבלה "משימות איכות" כמו אחיותיה הוותיקות.
קופצים שוב קדימה למלחמה הנוכחית. אחרי שצה"ל סיים לטהר את שטחי עוטף עזה והחל להתאמן לתמרון הקרקעי, חטיבת כפיר לא שובצה אליו, בטח לא לשלבי הפתיחה המורכבים שלו. זה קרה בגלל שצה"ל רצה אותם בשטחי יהודה ושומרון, משום שהם היו הכוח המבצעי המתאים ביותר להיות שם. אבל גם בגלל שיקולים של אגו ויוקרה.
מהלכי הפתיחה ניתנו לחטיבות החי"ר הוותיקות. שוב מהלך שעורר לא מעט כעס בפיקוד החטיבה, שהחלו ללחוץ על השיתוף שלהם בתמרון הקרקעי. אבל בינתיים, כפיר הפכה לכוח מוביל בלחימה בשטחי יהודה ושומרון כשהם יוצאים לסדרה של מבצעים כצוות קרב חטיבתי בפיקוד אל"מ בארוט, שכלל גם את יחידת דובדבן, בעיקר פלגות המילואים, יחידת יהל"ם וכוחות נוספים.
בחודש הראשון ללחימה הם חיסלו מחבלים רבים, חשפו תשתיות טרור ובהמשך גם הובילו תקיפות כטב"מים נגד יעדי טרור. העבודה שלהם שם הייתה חשובה מאוד והם בלמו את ארגוני הטרור, שבחסות האיראנים ניסו להבעיר גם את שטחי הגדה. צק"ח כפיר ביצע שישה מבצעים חטיבתיים בתוך חודש, שהובילו לחיסול עשרות מחבלים.
אבל כמו כל הציבור, העיניים של לוחמי כפיר היו נשואות לעזה. במיוחד אחרי ששמעו שוב ושוב את הסיפורים של לוחמי כפיר שנלחמו בעזה במסגרת חטיבות ביסל"ח ובה"ד 1 שבחירום מתפקדות כחטיבות מתמרנות. הם קיבלו את ההזדמנות שלהם כחטיבה כאשר אוגדה 36 קיבלה את המשימה להיכנס לשג'אעיה, זייתון ואזורים נוספים בצפון רצועת עזה. חטיבת כפיר הפכה לצק"ח, שילוב של חלק מגדודי החטיבה, דוכיפת וסיירת חרוב עם כוחות שריון, הנדסה ואחרים.
צק"ח כפיר בפיקודו של אל"מ בארוט הביא לחשיפה של עשרות פירי מנהרות, מחסני אמל"ח ושאר תשתיות טרור, בנוסף לחיסול של עשרות רבות של מחבלים. לראשונה, כפיר ביצעה תמרון קרקעי בזמן מלחמה, הכווינה כלי טיס של חיל האוויר וספינות חיל הים, וסגרה מעגלי אש מהירים על מחבלים ומטרות איכות.
אחרי תקופת ריענון קצרה, צק"ח כפיר חזר לעזה, הפעם תחת אוגדה 98 שתמרה לח'אן יונס. גם שם לוחמי החטיבה המנומרת חיסלו עשרות מחבלים וחשפו תשתיות טרור רבות, בהן גם מתחם של כוח הנוח'בה ומפקדות.
חלק מפלוגות החטיבה "הושאלו" גם לחטיבות אחרות, כמו חטיבת ביסל"ח, אירוע שגרתי במסגרת מה שמכונה "ציקו"ח", כלומר התאמת יחידות למשימות. במרץ הצטרפו ללחימה גם לוחמי גדוד נצח יהודה של חטיבת כפיר, שפעלו תחת אוגדת עזה בפרימטר ובבית חאנון.
חטיבת כפיר נלחמה גם במרכז רצועת עזה ויחד עם סיירת צנחנים, הם היו במעטפת שהגנה וסייעה ללוחמי הימ"מ ושב"כ במבצע ארנון. כל זה קורה, יש לציין, כשהם ממשיכים להילחם בשטחי יהודה ושומרון יחד עם השב"כ, ומסכלים שם פעולות טרור רבות.
14 לוחמים איבדה חטיבת כפיר מאז פרוץ הקרבות ב-7 באוקטובר, מהם 8 בתמרון הקרקעי (חלק תחת פיקוד של חטיבות אחרות) ועוד 3 בלחימה ביהודה ושומרון ושלושה שנהרגו בקרבות 7 באוקטובר. בחטיבה אומרים שהם גרפו הצלחות מבצעיות רבות והוכיחו את עצמם כשווי ערך לחטיבות הוותיקות, צנחנים, גולני, גבעתי ונח"ל. כעת הציפייה שלהם שיפעילו אותם יותר כמו אותן חטיבות.