כשנה חלפה מאז הוקמה היחידה הרב-מימדית "רפאים", שמאגדת יכולות מתקדמות מכלל זרועות הצבא: אוויר, יבשה, ים והמרחב הקיברנטי. אתמול היא כבר סיימה את ההתנסות הרביעית במספר, ונמצאת כעת בעיצומו של תהליך שכפול ותיעוש יכולות, ושיטות לחימה שפיתחה ליתר היחידות.

אחד המאפיינים הבולטים ב"רפאים" הוא תפקוד באופן כמעט עצמאי לחלוטין – כשכל היכולות נמצאות "בכף היד" של הקצה המבצעי. בעוד שרוב היחידות מסתייעות בכוחות חבירים לצורך ביצוע משימה – כאן מכשירים את הלוחמים להתמודד עם סיטואציות רבות בעצמם כמענה למגוון איומים. רק לאחרונה, למשל, סיימה היחידה התנסות עם כוחות יהל"ם ובחנה את יכולות תת-הקרקע שלה.

כוחות צלפים עם אמל"ח מתקדם, לוחמת ל"א בשדה הקרב, צוותי סופ"ה שמכוונים אש עוצמתית תוך דקות ולוחמים ששועטים קדימה על גבי טנקים – הם רק חלק קטן ממה שיש ליחידה להציע, כשהמטרה היא לעמוד בחזית שדה הקרב העתידי ולנהל בעצמה לחימה משולבת בתא שטח רחב.

"בפעם הראשונה שלוחם 'רדואן' יפגוש כוח צה"ל, הוא יפגוש עוצמה של מודיעין, ארטילריה, ואמל"ח מדויק עוד לפני שיפגוש את הלוחם הבודד", אומר מפקד זרוע היבשה, אלוף יואל סטריק.

היחידה הרב-ממדית היא מעין יחידת ניסויים רב-זרועית שבונה יכולות ייחודיות, וכעת האתגר הוא לקחת מרכיבים ולהאיץ את ההתפתחויות שלהם ליתר היחידות בצה"ל.

בפי גורמים רבים בצבא, זכתה הרב-מימדית לכינוי "המעבדה הצה"לית", בזכות היכולת של הצבא לבדוק עליה תהליכים חדשניים לפני שהם מתחילים להיפרס ולהיטמע. אחת הדוגמאות הבולטות לעניין היא צוותי סופ"ה – שנכנסו בחודש שעבר לחטיבת גולני. מטרת הצוות היא לרתום אש ולהפעיל גורמי תקיפה מהיבשה והאוויר תוך זמן קצר במיוחד – ובעתיד הקרוב מתוכננים להיכנס עוד צוותים כאלה לשורות הצבא.

תהליך נוסף שעבר בהצלחה ב'רב-מימדית' הוא צוותי הקרב הגדודיים (צק"ג) – גדודי חי"ר מובחרים בעלי יכולות חשיפה-תקיפה. יחד עם מודיעין איכותי מונגש ללוחם – הצק"גים מצליחים לתקוף מטרות מדויקות ומתמחים בלחימה בשטח בנוי.

הגדוד הראשון שיהפוך להיות צוות קרב גדודי הוא גדוד שמשון בחטיבת "כפיר". שכבר בקיץ הקרוב יעבור התנסות בת שלושה שבועות, במהלכה יפעיל לראשונה את כלל האמצעים והיכולות שקיבל: צוותי סופ"ה, מספר סוגי רחפנים, מערכת צי"ד 750 , טילי "גיל", מקלעי "מיני גאן", אמר"ל חדשני, כוונות מיוחדות ועוד.

תפיסת התמרון הרב-מימדית, כפי שמעידים בזרוע היבשה, הצליחה לשדרג משמעותית את ארגז הכלים למפקד בקצה. "כמעט כל מ"פ מסייעת יקבל עד 2021 את היכולת להפעיל להקת רחפנים אוטונומית, בעזה כבר הפעלנו כאלו לראשונה", מספר אלוף סטריק. בנוסף, עד סוף השנה הבאה צפוי לקבל כל מ"מ רחפן תרמי, שיהווה מכפיל כוח משמעותי לרמת המחלקה.

גם האביזרים הייחודיים ללוחם קפצו מדרגה בשנתיים האחרונות, מאז יצא לדרך תפיסת "התמרון הרב מימדי". "אנחנו מדברים על מהפכה אמיתית של מחלקת החי"ר בשנת 2021", מדגיש אלוף סטריק, "לראשונה לכל לוחם במחלקה יהיה אמצעי לראיית לילה וכן עלייה בסדרי גודל בכמות הנ"ט, טילי 'גיל' ועוד".

לוחם טכנולוגי

השילוב הייחודי אליו מכוונים ביחידה הרב-מימדית הוא לוחם שנמצא בכושר לחימה טוב, ובמקביל גם טכנולוגי ויודע להשתמש במערכות המקצועיות המתקדמות ביותר. לדוגמה צי"ד 750, שנכנסה לשימוש בהתנסויות היחידה ובעקבות ההצלחה הגדולה תוטמע גם בחטיבות חי"ר רבות בצבא – חטיבת הצנחנים, 188, וביסל"ח.

"צי"ד 750 זו יכולת יוצאת דופן, שאין כמותה באף צבא בעולם", מציינים גורמים בזרוע, "היא האפשרות שלנו לראות בכל רגע נתון מה קורה ברמה המבצעית והמודיעין כאחד על גבי מסך בודד. מכפיל כוח רב מימדי ורב זרועי – שאין כדוגמתו".

מערכת נוספת שמתלבשת על גבי הצי"ד 750 היא מערכת ברד לצי"ד, שיודעת לכוון אש אווירית מהגדוד אל חיל האוויר תוך זמן קצר. המערכת הראשונה נכנסה ל"גולני", ובמהלך שנת 2021 צפויים להטמיע מערכות נוספות ביתר חטיבות החי"ר והשריון הסדירות.

"אנחנו רוצים שהתמרון במלחמה הבאה יהיה מדויק יותר, קטלני יותר עם עושר מודיעיני לקצה, באופן רלוונטי לכוחות המתמרנים – תוך הפעלת כוח אש בצמידות לכוח המתמרן", מסכם מפקד זרוע היבשה.